fredag 24 januari 2014

NHL-målvakter med utgående kontrakt

Ja, jag tänkte skriva lite tankar om de intressanta målvakterna i ligan som har ett utgående kontrakt efter denna säsong. Det kommer senare förmodligen även komma om backar och forwards med utgående kontrakt.
Det är alltid kul att spekulera vilka som lämnar via trejd, efter kontraktets slut eller förnyar.
Notera att det är cap hiten, lönetaksträffen, som står intill målvaktens namn.

Jonas Hiller, 31, Anaheim | 4,500,000 $
En stor snackis den här säsongen har varit målvaktssituationen i Anaheim. Man har tre grymma målvakter i Jonas Hiller, Vitctor Fasth och nu Frederik Andersen som verkligen kommit upp och storspelat. Andersen har fått en kontraktsförlängning som börjar nästa år och det är då ett envägskontrakt. Hiller är den med utgående kontrakt och det har därför spekulerats om att Hiller ska trejdas iväg innnan deadline för att Ducks ska kunna satsa på Fasth och Andersen. Men nu har Anaheims GM Bob Murray gått ut och sagt att Hiller inte lämnar Anaheim den här säsongen. Ducks kommer säkert avgöra om man vill skriva nytt kontrakt med honom beroende på hur han presterar resten av den här säsongen och i slutspelet. Väljer man att skriva nytt med honom så lär man förmodligen trejda iväg Fasth.
Löneutrymmet borde inte bli något problem, även om Hiller lär kräva lite högre i lön.
Men ska man fortsätta med honom när man även har supertalangen John Gibson som väntar på en NHL plats? Om en förlängning av Hiller sker så tror jag inte man ger honom längre en ett 2-års kontrakt, för inom 3 år bör Gibson ha skolats in i NHL. Eller ska man just därför ha kvar rutinerade Hiller som mentor till Gibson och istället dumpa Andersen när Gibson är redo?
Ja, i Anaheim kan det gå hur som helst gällande målvaktssituationen. Men som det verkar idag blir Hiller kvar säsongen ut. Om han skriver nytt kontrakt i sommar återstår att se. Gör han inte totalfiasko i slutspelet så gissar jag på en förlängning.

Ryan Miller, 33, Buffalo | 6,250,000 $
Ja, vad ska egentligen hända här?
Man har hela säsongen varit villiga att trejda honom, men inget lag som Miller är intresserad av verkar få till en deal. Det är nämligen så att Miller har en klausul i sitt kontrakt som gör att han kan välja bort ett antal lag som han inte vill bli trejdad till. Sabres sägs ha varit nära en trejd med Edmonton Oilers, men Miller ska ha sagt nej.
Jag har svårt att se att han trejdas i år då det inte finns uppenbara kandidater för honom. Hans höga cap hit är ett bekymmer, men å andra sidan lär inget slutspelslag vilja plocka in förstamålvakt så här tätt in på tradeing deadline, förutom vid skada såklart. Blir det ett Jets eller Islanders som hugger om de missar slutspel?
Att släppa en OS-målvakt gratis efter säsongen känns ju absolut inte bra, så mitt tips blir ändå att han lämnar Sabres rätt billigt innan säsongen är slut. Sabres borde kunna behålla en ganska stor del av lönen bara för att få något värdefullt i utbyte.

Jaroslav Halak & Brian Elliot, båda 28, St Louis | 3,750,000 & 1,800,000 $
Situationen i St Louis är väldigt speciell där deras båda NHL-målvakter har utgående kontrakt. Halak och Elliot delar målvaktssysslan ganska lika, med en liten fördel till Halak som har 33 matcher i år och Elliot 22. Det var säsongen 2011-2012 som dom verkligen storspelade och Elliot hade hela 94 i räddningsprocent på 38 matcher medan Halak hade 92,6 på 46. Den här säsongen ligger båda på ungefär 91 procent.
Dessutom har man talangfulle Jake Allen i farmarlaget Peoria som presterar bra. Han fick 15 matcher i NHL ifjol och gjorde det godkänt. Är det dags att släppa upp honom till hösten? Han är ju faktiskt ''bara'' 23 år och 15 NHL-matcher på registret kanske är lite för lite. Men å andra sidan blir hans kontrakt ett envägskontrakt nästa år, så en plan om att släppa upp honom verkar det som man hade när man skrev det kontraktet inför den här säsongen. Det är dessutom sista året på kontraktet så får han inte spela i NHL kanske han inte har lust att förlänga kontraktet senare?
Nej, det är en svår situation i St Louis och det har även ryktats om att man vill trejda till sig Ryan Miller. Jag kan faktiskt förstå om man försökt det, då Halak är väldigt skadedrabbad, och jag ser heller inte Elliot som en stabil förstamålvakt. Det skulle vara en risk med tanke på hans historik.
Nej, men mitt tips blir nog ändå att man förlänger med Halak och tar upp Allen som andramålvakt nästa säsong. Att man vågar trejda Elliot innan trading deadline tror jag dock inte man gör. Blues har en chans på Stanley, som dom haft ett antal år nu, och Elliot är då en stabil backup ifall Halak blir skadad. Men efter säsongen gissar jag på att man släpper honom.

Jonas Gustavsson, 29, Detroit | 1,500,00 $
Den ojämne Jonas, som jag kallat honom fram tills den här säsongen, har överraskat mig. Jonas har spelat riktigt starkt i många av de matcher han fått den här säsongen. Han har också i vissa lägen verkligen utmanat Howard om förstaspaden (alla fall spelmässigt, Babcock säger såklart annat) och borde därför kunna känna sig säker på en förlängning om han inte får storhetsvansinne gällande sin lön. Tredjemålvakten Mrazek som spelat riktigt bra när han fått chansen i NHL bör inte vara ett hot p.g.a sin unga ålder på 21 år.
För inte vill väl Jonas, som hade en osäker framtid i NHL inför den här säsongen, lämna Detroit för att hitta ett annat lag med större chans på förstaspaden? Nej, det vore galet av honom enligt mig. Sen tror jag att man som svensk ogärna lämnar Detroit. Howard har också blivit väldigt skadebenägen så där bör han se en stor möjlighet. Att Gustavsson förlänger kan jag nästan lägga en slant på.

Andra noterbara:

Chad Johnson, 27, Boston | 600,000 $
Får han en säsong till som andramålvakt innan Svedberg får ta steget upp? Det känns mest troligt då Svedberg behöver mer AHL erfarenhet. Eller tror Johnson han kan vara en större konkurrent någon annastans?

Anton Khudobin, 27, Carolina | 800,000 $
Carolina lär definitivt vilja förlänga. Vill han det om Ward blir kvar? Khudobin har gjort det riktigt bra i NHL, både i Boston och i Carolina. Potentiell förstamålvakt om Ward lämnar.

Illya Bryzgalov, 33, Edmonton | 2,000,000 $
Lär invänta UFA-status om han tror sig få erbjudanden. Lär vilja spela som förstamålvakt, vilket han troligen inte kommer få göra i Oilers. Oilers lär dessutom vilja hitta en annan andremålvakt.

Ben Scrivens, 27, Edmonton | 612,000 $
En förlängning beror helt på hur han spelar resten av säsongen. Gör han det bra har Oilers en ny förstamålvakt. Går det sämre blir han i bästa fall ''sajnad'' till ett nytt kort kontrakt för att vara andramålvakt.

Devan Dubnyk, 27, Nashville | 3,500,000 $
Här gäller mycket detsamma som för Scrivens, dock har han inte chansen att bli förstamålvakt. Behöver verkligen gå ner i lön om han vill stanna i Preds, men troligast är nog att han testar marknaden, om hans katastrofala säsong inte fortsätter. Då lär han vara glad över ett erbjudande från Nashville.

Martin Brodeur, 41 New Jersey | 4,500,000 $
Ja, jag har inte hört så mycket, men inför säsongen sa han att han inte planerade att lägga av efter denna säsongen. Vilket monster han är! Blir det ännu en säsong för den snart 42-årige Devils-målvakten?

Evgeni Nabokov, 38, NY Islanders | 3,250,000 $
Islanders har försökt hitta en ny målvakt så det mesta tyder på att detta är Nabokovs sista säsong i Islanders. Är det sista säsongen i karriären också tro?

Ray Emery, 31, Philadelphia | 1,650, 000 $
Succésäsongen från ifjol har inte riktigt upprepats. Mycket kan självklart bero på försvarsskillnaden från Chicago till Flyers, men Mason har ju presterat och Flyers försvar har skärpt till sig. Behöver nog prestera lite mer för att få en förlängning.

Så vad tycker ni om mina teorier? Vad tror ni kommer hända och vad vill ni ska hända?
Hittar ni något som inte stämmer så hör gärna av er.
/ @nhlsnack

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar